Unul dintre minerii prinși sub pământ la Lupeni A MURIT. Care este starea celorlalți doi mineri salvați. UPDATE

Unul dintre minerii prinși sub pământ la Lupeni A MURIT. Care este starea celorlalți doi mineri salvați. UPDATE
Publicat: 06/10/2017, 13:48

UPDATE 13:15: Ministrul Energiei, Toma Petcu, declară, după discuția pe care a avut-o cu minerii care au supraviețuit accidentului de la mina Lupeni, că stâlpii de susținere ai galeriei de la Lupeni erau subțiați. Se vor face investiții la mină, anunță ministrul.

„Am vrut să-mi povestească care a fost evoluția accidentului, cum s-a întâmplat, care consideră ei că sunt cauzele. Am înțeles că a fost un gol în tavan care nu a putut fi apreciat și nu se știa ce se putea întâmpla (…), se pare că sistemul de susține la grinzi a rezistat, în schimb la stâlpi spun ei că ar fi niște probleme și din cauza asta stâlpii s-ar fi micșorat de la 2 și 10 au cedat undeva la 1,80 și acolo se pare că va fi o problemă”, a spus ministrul.

Acesta a adăugat că Ministerul nu se va autopronunța în ce privește cauzele accidentului.

„Bineînțeles noi o să lăsăm organele de anchetă, ITM și Procuratura să facă ancheta și nu o să ne antepronunțăm noi (…). O să ne facem și noi ancheta internă și verificările”, a adăugat Toma Petcu.

Acesta a anunțat și noi investiții la mină.

UPDATE 11:00:Minerul internat la Spitalul municipal din Petroșani este fotbalistul Raul Cismașu, fost fundaș la Jiul Petroșani, Minerul Lupeni și CS Vulcan, care în prezent joacă la Hercules Lupeni. Medicii spun că viața acestuia nu este în pericol.

UPDATE 10:33:Minerul internat la Spitalul municipal din Petroșani a suferit mai multe contuzii și politraumatisme, dar viața îi este în pericol, după accidentul produs în subteranul minei Lupeni din Valea Jiului.

Prefectul județului Hunedoara, Fabius Szekely, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, că minerul internat la Spitalul municipal din Petroșani a suferit mai multe contuzii și politraumatisme.

„Starea lui este mai bună decât a celui transportat la Floreasca și viața nu îi este în pericol”, a spus prefectul județului Hunedoara.

Întrebat despre cauzele accidentului, Fabius Szekely a spus că ITM și Poliția au început anchete, iar experții vor stabili cauzele.

Prefectul intenționeză să convoace, săptămâna viitoare, reprezentanții Complexului Energetic, pentru a discuta cu ei despre probleme legate de coordonarea situațiilor de urgență.

UPDATE 08:01:La Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani s-a constituit, joi, un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinși în subteran trei mineri, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).

„La fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști, reprezentanți ai ITM și salvatori precum și un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la PCA Alba”, precizează sursa citată.

UPDATE 07:30 Unul dintre minerii prinșiîn subteran în urma surpării unei galerii din mina Lupeni a murit. El avea 39 de ani.

Primul miner a fost dus la Spitalul Floreasca, iar cel de-al doilea este la spitalul din Petroșani.

Medicul Bogdan Oprița a declarat, vineri dimineața, că starea minerului de la Lupeni, adus la Spitalul Floreasca din București, este extrem de gravă și instabilă, organismul său având de suferit din cauză că a fost supus „compresiunii” galeria unde a fost suprins.

„Starea pacientului este extrem de gravă. În momentul de față este în investigații. A venit cu un sindrom de strivire, care e o boală extrem de complexă și care apare celor prinși sub dărâmături, în general, și duce la o dereglare a tuturor funcțiilor vitale ale organismului”, a declarat medicul.

Bogdan Oprița a precizat că următoarele ore și zile sunt importante în stabilizarea pacientului, acesta având insuficiență renală.

„Hipotermia nu era atât de gravă și era un fenomen conex, care a avut darul să agraveze celelalte disfuncții din organism. (..) Mușchii se topesc în timpul acestor leziuni și produc inunndarea rinichilor. În momentul de față este instabil și facem toate eforturile. Mușchii au suferit o leziune difuză generalizată din cauză că a fost suprins și supus compresiunii în acea galerie. Întreg organismul lui prezintă o suferință generalizată”, a mai spus Oprița

UPDATE 23.10 Echipele de intervenție au reușit să ajungă la al doilea miner blocat și se comunică și cu el

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a afirmat, joi seara, că va începe urcarea la suprafață a primului miner blocat în subteran, care a fost găsit de echipa de salvare. De asemenea, salvatorii au ajuns, după 11 ore, foarte aproape și de cel de-al doilea miner, care este conștient.

Ministrul Toma Petcu a spus că se poartă un dialog cu cel de-al doilea miner prins în subteran, acesta fiind conștient.

„Foarte repede vom reuși să începem urcarea la suprafață a primului miner pe care l-am găsit. Colegii noștri au ajuns foarte aproape și de cel de-al doilea miner, comunică cu el, au un dialog. Asta ne spune foarte clar că este bine, sănătos. Sperăm ca foarte curând să ajungem să începem și deblocarea celui de-al doilea miner și, bineînțeles, în paralel avem procedura de căutare și pentru minerul al treilea”, a spus ministrul Petcu.

UPDATE 22.50: Ministrul Petcu, la Lupeni: Echipa de salvare a ajuns la primul miner, care este conștient, cooperant

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi seara, la Lupeni, că echipa de salvare a reușit să ajungă la unul dintre minerii blocați în subteran, iar acesta este conștient și cooperant, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Toma Petcu a făcut noi declarații de presă de la mina Lupeni, unde se desfășoară o amplă intervenție de salvare a trei mineri blocați în subteran, după ce o galerie s-a surpat. Ministrul Energiei a precizat că echipa de salvare a ajuns la unul dintre minerii blocați.

„A ajuns echipa de salvare la primul coleg din subteran, care era cel mai aproape, și o mare parte a corpului prinsă sub dărămături a fost eliberată, mai are doar pe partea stângă ceva de eliberat. Este conștient, este cooperant. Procedura de desprindere, de scoatere de sub dărămături este una foarte greoaie și care se desfășoară foarte încet pentru că nu dorim să creăm probleme suplimentare față de cele care sunt deja create de loviturile pe care le-a primit în momentul prăbușirii”, a declarat Toma Petcu.

Potrivit ministrului Energiei, minerul va fi scos din subteran printr-o cale de evacuare din zona de sud a puțului.

„Estimăm undeva la 40 de minute timpii de evacuare. Un rezultat medical mult mai complet o să avem atunci când îl scoatem la suprafață. Medicii noștri specialiști care sunt la ambulanță așteaptă să-l preia. Tot medicii vor decide, în funcție de rănile care le vor găsi în controlul medical, unde va fi deplasat, la un spital în zonă sau la un spital mult mai mare”, explicat ministrul Energiei.

Toma Petcu spune că urmează să ajungă la mina Lupeni și un elicopter cu termoviziune pe timp de noapte, care va fi pregătit să-i transporte pe mineri. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi mineri prinși sub dărâmături, ministrul Energiei a precizat că echipele de salvare continuă căutările.

„Am avansat și ne ducem și spre ceilalți doi mineri, avansarea este mult mai ușoară. Evoluția e în continuare de căutare permanentă fără niciun fel de opriri. Sperăm ca într-un timp scurt minerul să fie scos la suprafață în condiții bune. De scoatere se ocupă doar două persoane, celelalte echipe, pe laterale, în continuare au activitate de căutare. Pe partea cealaltă avem echipa din cinci mineri care caută și ei. Obiectivul nostru este să-i scoatem pe toți trei în timp util, astfel încât să nu fie probleme. Primul miner a spus că ceilalți doi erau undeva în jurul lui la momentul prăbușirii, dar nu știa să spună exact, să dea detalii, probabil și din cauza contuziilor și a loviturilor nu poate fi foarte coerent”, a explicat Toma Petcu.

Ministrul Energiei a mai precizat că în subteran se respiră fără niciun fel de probleme.

UPDATE 17.50: Echipa de salvare a reușit să comunice cu minerii prinși în subteran la Lupeni
Cei trei mineri prinși în subteran la mina de la Lupeni au reușit să comunice cu echipa de salvare, au declarat pentru Mediafax surse implicate în operațiunile de salvare.

Operațiunile de salvare continuă la ora transmiterii acestei știri, reușindu-se comunicarea cu cei trei mineri.

Între timp, a ajuns la fața locului și a doua echipă de salvare și un elicopter de la Arad cu aparatură medicală.

Accidentul a avut loc joi după-amiaza, iar potrivit primelor informații mai mulți mineri au reușit să iasă la timp. Trei angajați au fost însă suprinși de malul de pământ.

Fabius Szekely, prefectul județului Hunedoara, a declarat pentru MEDIAFAX că surparea de la mina Lupeni s-a produs pe o lungime de 10 metri, iar în momentul de față nu se știe cu exactitate dacă cei trei mineri au fost prinși sub pământ sau au rămas blocați în galerie înainte de malul surpat.

„E o surpare de pământ pe o lungime de 10 metri, sunt trei oameni afectați, nu știm dacă sunt prinși sub pământ sau au rămas în partea dinaintea surpării. Va sosi un elicopter SMURD, sunt două ambulanțe, dintre care una pentru victime multiple. Am convocat grupul de suport tehnic format din reprezentanți ISU, ITM, toate instituțiile care au relevanță pe acest subiect”, a declarat abius Szekely, prefectul județului Hunedoara.

Premierul Mihai Tudose i-a solicitat joi ministrului Energiei, Toma Petcu, să meargă la Hunedoara, după ce o galerie s-a surpat la mina Lupeni, iar trei mineri au rămas prinși sub pământ.

„Se efectuau lucrări de montare a unor stâlpi de susținere într-o zonă de mierit. În timpul acestor lucrări s-a produs o prăbușire. În urma prăbușirii, opt din cei 11 mineri au reușit să iasă la suprafață, trei dintre ei sunt în continuare acolo. Nu știm care este situația. Am convocat de urgență echipa de intervenție și de salvare. Ea a fost constituită și a intrat în mină. Căutările sunt în plin proces și așteptăm și suntem încrezători că vor avea rezultate deosebite”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Energiei, Toma Petcu.

El a mai spus că, în urma solicitării premierului Mihai Tudose, va pleca de urgență la Lupeni în cursul zilei de joi, la bordul unui elicopter pus la dispoziție de MAI.

Două elicoptere SMURD, dintre care unul care poate transporta victime multiple, au fost trimise, joi după-amiază, la minerii prinși sub pământ după ce o galerie din mina Lupeni s-a surpat, a declarat, pentru MEDIAFAX, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

„Se intervine în subteran de către o echipă de salvatori. A fost mobilizat un elicopter SMURD de la Arad și un elicopter care poate transporta victime multiple, de la București. Din Deva au fost trimise mai multe ambulanțe și mașini de terapie intensivă”, a spus Arafat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună